Gündem

GÜREL SÜRÜCܒNÜN “DENİZ VE SU SÖZLÜĞܔ YAYIMLANDI

GÜREL SÜRÜCܒNÜN “DENİZ VE SU SÖZLÜĞܔ YAYIMLANDI
29-01-2019 16:48

Şair, öykü ve roman yazarı, araştırmacı ve fotoğrafçı olarak başarılarıyla adından söz ettiren Gürel Sürücü`nün yeni araştırma kitabı “Deniz ve Su Sözlüğü” 26 Ocak 2019 tarihinde Eylül Yayınevi tarafından yayımlandı.

Niksar`ın Kuyucak Köyünde doğan ve bulunduğu hertamda köyünü ve köyün doğal güzelliklerini anlatan Sürücü, ansiklopedik özelliklerde bir yayın hazırlamanın belli bir disiplin, dikkat ve özen gerektirdiğini belirtti. Yazar, iki yıl süren yoğun araştırma sürecini anlattı; “Önce, bu konuda çıkmış bir kitap var mı diye araştırdım. Su, Deniz, Deniz Terimleri, Balıklar üzerine ayrı ayrı kitaplar var. Deniz Terimleri sözlüğü de var. Zaten her biri uzmanlık gerektiriyor. Deniz Terimlerini katmak istediğimde Denizci bir arkadaşı projeyetak yaptım ama onun zamanın olmaması ya da başka nedenlerle yapamadık. O zaman sadece benim araştırmalarımla oluşacak doğru ve yalın bilgilerle bu işi kotarmam gerektiğini düşünerek çalışmama odaklandım. Örneğin, Aras Nehri, nerede doğar, kaç km`dir, üzerinde hangi barajlar vardır, havza alanı vs vs. bunlar sözlüğü ansiklopedik bir noktaya taşıdı. İlgili veriler, kaynaklarından yararlanılmıştır. Akademik anlamda genel kabuller çerçevesinde bu sözlüğü hazırladım.  Konusunda uzman arkadaşlara danıştım hatta taslağını gönderdim. Kaynaklarım ise DSİ, Deniz Bilimleri Enstitüsü, Sualtı Sporları Federasyonu, CMAS, IRF, NOAA vb kurumların veri tabanlarından yararlandım” dedi.

 Yayın zincirine yeni bir halka daha ekleyen Gürel Sürücü kendinden söz ederken memleketi Kuyucak Köyüne ilişkin duygu dolu cümleler kurdu; “Ne gariptir ki insan kendini tanıtmaya başlarken doğduğu, ilk nefes aldığı yerden başlıyor. Tarih o insan için o topraklarda ve o yılda başlıyor. Sadece doğduğum değil beslenip, büyüdüğüm, düşüncelerimin harmanlandığı yerdir Kuyucak. Şoven bir insan olmamakla birlikte Kuyucaklı kimliğimi hep gururla taşırım” dedi.

 Suyun canlılar için yaşamsal bir değer ve önemi olduğu gerçeğinden yola çıkarak çalışmalarını su ve deniz üzerine yoğunlaştıran Gürel Sürücü sözlüğün oluşum düşüncesini şu sözlerle açıkladı; “Aslında basit gibi görünse de “Su Hayattır” tümcesi bizi anlatıyor. İnsan bedenini anlatıyor. Sözlük nereden çıktı sorusuna yanıt olarak, yüksek lisans yaptığım sıralarda -Çevre ve İmar Hukuku- dersinde ki ilgili hocam çevre ve su konulu bir makale yazmamı istemişti. Yazdım, yazarken de inanılmaz gerçeklerle karşılaştım. Öyle etrafımızı saran ve sarmalayan gibi görünen suya rağmen yakın bir gelecekte su sorunları olacağını, gelecek savaşların “su” yüzenden yaşanacağını okudukça konuya farklı bakmaya başladım. Ve dünyanın ¾`nün su olduğu gerçeği, bu suyun 97`sinin tuzlu, 3`ünün de tatlı su olduğunu anımsattığımda sanırım ne demek istediğimi size daha iyi anlatmış olurum” dedi.

 Gelir İdaresi Başkanlığında görevli olan araştırmacı yazar Gürel Sürücü günümüz insanının zamanı doğru ve amaca uygun yönetemediğine de değindi; “Yüzyılımızda insanların zamanı iyi kullanmadıklarını düşünüyorum. Her iş bir sorumluluktur. İlkesel olarak işini bilerek yapacaksın “işine geldiği” gibi değil. Kamusal alanda çalışmanın kolaylıkları olduğu gibi zorlukları da var tabii. Örneğin edebiyat alanında üretim sürecinde “özgün ve özgür” bir iradeyle sözcükleri metinleştirmek gerekiyor. Ama hayatın genel kuralları olduğu gibi kamusal alanda çalışmaktan kaynaklı onun zırhları içinde kalarak bir şeyler üretmek yer yer insanı sıkıntıya düşürüyor. Bu gel gitlerle yine detaya güzel şeyler çıkarmak bana iyi geliyor. Ancak bilinmelidir ki basit gibi görünen ama kendi içinde bir düzen ve emek isteyen bu süreç cidden yorucu. O yüzden keyifle yapmak önemli. İşte o zaman üstesinden geliyorsunuz.

 

Başta ifade ettiğim gibi zamanı iyi kullanmaya çalışıyorum. Uzun süredir kafamda olan şeylerin notlarını aldım. Onlarca not defterim vardır. Onlara kafamdan geçenleri yazarım. Sonra onlar olgunlaşır su yüzüne çıkması gerektiğini düşündüğüm anda da çıkartırım. Örneğin, “Umut Şiirleri”, “Kıyı Öyküleri” ve “Bir Yudum Aşk” adlı roman dosyalarım duruyor.  Şiir ve öykü dosyaları yaklaşık bir buçuk yıldır bekliyor. Roman çalışması halen devam ediyor. Bunlar ne zaman yayınlanacak “sırası” geldiğinde. Bu sırayı kim belirliydiye sorabilirsiniz. Tabi ki yine sırasını benim verili koşullarım belirliyor. Söyleşinin konusunu oluşturan araştırma kitaplarına gelince, benim hep bir araştırmacı yanım var. Kendimi yazardan çok “araştırmacı” olarak görüyorum. Araştırmacı Yazar diyelim… Ama her bir üretimim benim için şölen. Yazarken ayrı bir tat alıysonra onları yeniden gözden geçirirken ayrı bir tat daha. İlk zamanlar yırtıp atma isteğim olan yazılarımı şimdi okurken yazdıklarıma hayranlık duyuyorum” dedi.

 Fotoğraf çalışmalarına da değinen Gürel Sürücü bir fotoğraf sergisi hazırlığı içinde olduğunun da müjdesini verdi; “1995 senesinden bu tarafa fotoğrafla ilgiliyim. Yukarıda da belirttiğim gibi fotoğraf hep hayatımda var oldu. İlk kişisel sergimi 2002 yılında “Ara-lık” adlı çalışmayla yapmıştım. Uzun bir aradan sonra koşulların olgunlaşmasıyla da 22 Şubat 2019 tarihinde köyüm Kuyucak`tan insan yüzleri, üretim ilişkileri ve köyümün manzaralarından oluşan “Yaşayanlar ve Yaşatılanlar” adlı bir sergim olacak. İstanbul`da yaşayan tüm hemşerilerimi sergime davet ediyorum” dedi.

 Gürel Sürücü`nün “Yaşayanlar ve Yaşatılanlar” Fotoğraf Sergisinin 22 Şubat 2019 Cuma, saat:19.00-22.00`da açılışı yapılacak. Sergi 05 Mart 2019 tarihine kadar gezilebilecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER